Konopná mast

Na půl kila bílé vazelíny je potřeba cca 1litr sušených drcených listů a půl litru sušených drcených palic.

Příprava
1) Dáme do většího hrnce asi polovinu vazelíny a zalijeme odhadem dvěma litry vody. Přivedeme k varu. Až je vazelína rozpuštěná nasypeme do hrnce listí a vaříme asi hodinu. Občas zamícháme. Po vaření odstavíme a necháme zchladnout.

2) Vazelína s listím vytvoří na povrchu jakýsi škraloup, tak ten sundáme, vymačkáme vodu a na dva až tři dny dáme do chladu proležet. Vodu z hrnce vylijeme.

3) Proleželý škraloup dáme znovu do hrnce s vodou, přivedeme k varu a opět asi hodinu povaříme. V této fázi obsah hrnce, dokud je vazelína tekutá, zcedíme do jiného hrnce a tím odstraníme listí. V druhém hrnci směs vody a vazelíny necháme opět do druhého dne vychladnout. Pak sundáme vazelínový škraloup a dáme ho do chladu na pár dní uležet.

4) Vezmeme menší hrnec, dáme do něj proleželý škraloup a umístíme ho na vodní lázeň. Přidáme zbytek vazelíny a až je všechna tekutá nasypeme do ní drcené palice. Znovu asi tu hodinu necháme vařit a občas zamícháme. Pak sundáme, nechá se znovu zchladnout a na pár dní dát uležet.

5) Znovu dáme malý hrnec na vodní lázeň a opět asi hodinu vaříme. Necháme zchladnout a opět nechat pár dní proležet.

6) Hrnec se dá přímo na plotnu a necháme vazelínu rozpustit. Až je směs vazelíny a palic tekutá, tak necháme "smažit" asi 5 až 10 minut a stále mícháme. Vazelína se nesmí spálit!!(Výsledná mast je pak hodně cítit spáleninou.) Poté načisto zcedíme přes plátýnko, necháme ztuhnout a mast je hotová.

Vyškvařené palice nevyhazujeme. Jsou nasáklé vazelínou a dají se použít na obklady.

Z kila vazelíny je ve výsledku asi 800g masti.